Tips: Hur du sparar batteri på din iPhone (iOS 5 – iOS 11)

När det kommer till iPhones och övriga smartphones så är alltid batteriet ett bekymmer. När man har en så rolig leksak är det lätt att man inte kan slita sig från sin bästa vän ( 😉 ) men nackdelen är ju då tyvärr att batteriet går åt snabbare. Vi på WiPhone skulle därför vilja tipsa er om vad man kan göra för att spara på batteriet, framför allt i situationer när man kanske inte har ”råd” med att få slut på batteriet.

Uppdatering 2012-09-25
Guiden stödjer nu även iOS 6 genom att vi har skrivit in hur du gör för att komma åt inställningarna i iOS 6 då många av ”inställnings-vägarna” har ändrats jämfört med iOS 4 & 5. Står det inget om iOS 6 så är inställningarna desamma som innan.

Uppdatering 2013-09-24
Har nu även lagt med iOS 7 bland funktionerna, likt vi gjorde med iOS 6 ovan.

Uppdatering 2014-04-07
Nu har ny information kring multitasking och avstängning av appar dykt upp som handlar om att det finns en annan aspekt av det hela (se uppdaterat avsnitt av Stäng av appar som inte används nedan)

Uppdatering 2014-10-14
Har nu lagt med stöd för iOS 8 bland funktionerna.

Uppdatering 2015-09-21
Har nu lagt med stöd för iOS 9 bland funktionerna.

Uppdatering 2016-09-27
Har nu lagt med stöd för iOS 10 bland funktionerna.

Uppdatering 2017-10-09
Har nu lagt med stöd för iOS 11 bland funktionerna.

Kapitel

 1. Stäng av appar som inte används
 2. Notiser & Platstjänster
 3. Bluetooth & Wi-Fi
 4. Mobildata
 5. Ändra ljusstyrkan och stäng av onödiga ljud
 6. Hämta Mail manuellt
 7. Notification Center
 8. Systemtjänster
 9. Reklamspårning (iOS 6, iOS 7, iOS 8 & iOS 9)
 10. Bakgrundsuppdatering (iOS 7, iOS 8 & iOS 9)
 11. AirDrop
 12. Minska rörelse (iOS 7, iOS 8 & iOS 9)
 13. iCloud Säkerhetskopiering
 14. Siri
 15. Ändra färger till gråskala (iOS 8 & iOS 9)
 16. Strömsparläge (iOS 9)
 17. Håll upp för att vakna (iOS 10 & iOS 11)
 18. Ta bort batteri-hungriga appar (iOS 11)
 19. Ha din iEnhet i normala temperaturer

1. Stäng av appar som inte används

När iOS 4.0 släpptes kunde vi iPhone-användare få ta del av en mycket efterlängtad funktion, nämligen multitasking. Detta innebär att du kan ha flera program igång samtidigt, så att du snabbt och lätt kan byta mellan dessa för att slippa problemet med att stänga av/sätta på apparna hela tiden. Dock är det många som jag har pratat med som tyvärr verkar ha missat detta, och som klagar på dåligt batteri. Multitasking är både bra och smart, men dessvärre så drar dessa appar batteri då de ligger i bakgrunden och kör. Med andra ord så stänger man inte av en app bara för att du stänger ner den.

iOS 5 & iOS 6

För att komma åt och se vilka appar som är igång skall du göra följande:
1. Dubbelklicka på hemknappen, du får nu fram en undermeny där du ser vilka appar som är igång
2. Du kommer att se fyra appar åt gången, men om du har fler igång så kan du se dessa genom att dra med fingret till höger
3. För att stänga av de appar som du vill stänga av helt så trycker du på en av apparna i listan och fortsätter att hålla kvar fingret tills ikonerna börjar ”hoppa runt” och små minus-tecken visar sig.
4. För att stänga av en app så klickar du nu helt enkelt på minustecknet, och appen stängs nu av helt och hållet.

iOS 7, iOS 8, iOS 9, iOS 10 & iOS 11
I samband med releasen av iOS 7 så är denna funktion något annorlunda upplagd, även om den i teorin gör samma sak. För att stänga av appar som du inte använder i iOS 7, iOS 8, iOS 9 & iOS 10 gör du följande:

1. Dubbelklicka på hemknappen, du får nu fram fönstervy där du ser vilka appar som är igång
2. Du kommer nu att se vilka appar som är igång, har du fler än 1-2 stycken igång så kan du se dessa genom att dra med fingret till höger
3. För att stänga av de appar som du vill stänga av helt så centrerar du den app du vill stänga av och drar sedan med fingret uppåt. Appen är nu avstängd.

Viktig och intressant ny information kring att stänga av appar som inte används!
Enligt en före detta Geniusbar-anställd hos Apple så finns det en baksida med att stänga av appar via multitasking, vilket har att göra med uppbyggnaden av iOS. När en applikation stängs ner (men inte stängs av helt) så fryser iOS användandet av appen, vilket gör att den inte drar något batteri eller minne om du inte använder dig av Bakgrundsuppdatering (se avsnitt 11). När du stänger av en app helt så används din iPhones RAM-minne mer, vilket gör att om man hela tiden startar och sedan stänger av apparna helt så används telefonens minne mer och detta drar i sin tur en hel del kräm ur batteriet. Har du stängt av Bakgrundsuppdateringar så låser du användandet av appen helt, vilket gör att den inte drar varesig minne eller batteri tills du använder appen igen. Med detta sagt så; stäng gärna av appar som du inte använder, men gör det inte frekvent om du vill spara batteri utan använd dig istället av Bakgrundsuppdaterings-inställning och jobba smart med den istället.

Uppdatering 2016-03-12
Ovan information är nu även bekräftad av Apple själva.

2. Notiser & Platstjänster

Notiser (även kallat push-notifikationer) är notiser som man kan aktivera för att ständigt ta emot information från en viss app (t.ex. Facebook) Detta är bra i vissa lägen, om man t.ex. vill vara ständigt uppdaterad på Facebook eller liknande, eller ta emot data från appen. Dessa är dock något som även de drar data och även batteri, så dessa kan också vara bra att stänga av för att spara på batteri.

Du stänger av dessa genom att gå till Inställningar –> Notiser –> och väljer sedan vilka av apparna som du vill ta bort

Platstjänster är en annan funktion som kan vara bra att stänga av. Denna funktion använder din telefons GPS och kan därigenom fastställa din aktuella plats, något som kan vara bra när man t.ex. vill visa var man är när man gör en Facebook-uppdatering eller när man skall använda sig av telefonens kartor för att få en vägbeskrivning.

iOS 5

Du ställer in inställningarna för Platstjänster genom att gå till Inställningar –> Platstjänster och här kan du sedan välja att stänga av denna funktion helt och hållet, alternativt välja vilka appar som ska få tillgång till din aktuella plats och vilka som inte ska det.

iOS 6, iOS 7, iOS 8, iOS 9, iOS 10 & iOS 11
Inställningar –> Integritetsskydd –> Platstjänster

3. Bluetooth och Wi-Fi

Dessa två protokoll är antagligen några av de som används mest bland iPhone användare, men de är också de som kan dra onödigt mycket batteri om man inte aktivt använder dem. Så, använder du inte aktivt din Bluetooth eller WiFi-anslutning rekommenderar vi att du stänger av den och sätter på den när du väl behöver den. Gör du inte detta så kommer dessa att ständigt leta efter WiFi-nät/Bluetooth-anslutningar, vilket drar en hel del batteri. För att stänga av/sätta på dessa protokoll gör du följande:

iOS 5

Bluetooth: Inställningar –> Allmänt –> Bluetooth –> Av/På
Wi-Fi: Inställningar –> Wi-Fi –> Av/På

iOS 6, iOS 7, iOS 8, iOS 9, iOS 10 & iOS 11
BluetoothInställningar –> Bluetooth –> Av/På
Wi-Fi: Inställningar –> Wi-Fi –> Av/På

4. Mobildata

Din iPhone är en telefon som stödjer både GSM (Edge), 3G samt 4G (bortsett från iPhone 2G som endast stödjer GSM). Att ha 3G/4G påslaget gör att du har tillgång till bättre täckning (där det finns) samt att du kan skicka/ta emot data snabbare. Men allt har sitt pris, och i detta fall är det batteritiden. Med 3G/4G påslaget kommer telefonen att dra mer batteri, då det påverkar telefonens arbetsminne mer. Detta kan alltså vara rekommenderat att stänga av om du behöver spara batteri. Du kan givetvis även välja att stänga av Mobildata helt och hållet, detta för att spara ytterligare batteri.

iOS 5

Stäng av Mobildata genom att gå till Inställningar –> Allmänt –> Nätverk –> Mobildata –> Av
Stäng av 3G genom att gå till Inställningar –> Allmänt –> Nätverk –> Aktivera 3G –> Av

iOS 6
Stäng av Mobildata genom att gå till Inställningar –> Allmänt –> Mobilnät –> Mobildata –> Av
Stäng av 3G genom att gå till Inställningar –> Allmänt –> Mobilnät –> Aktivera 3G –> Av

iOS 7 & iOS 8
Stäng av Mobildata genom att gå till Inställningar –> Mobilnät –> Mobildata –> Av
Stäng av 3G/4G genom att gå till Inställningar –> Mobilnät –> Aktivera 3G/4G –> Av

iOS 9
Stäng av Mobildata genom att gå till Inställningar –> Mobilnät –> Mobildata –> Av
Stäng av 3G/4G genom att gå till Inställningar –> Mobilnät –> Röst och data –> Välj 2G, 3G eller 4G

iOS 10 & iOS 11
Stäng av Mobildata genom att gå till Inställningar –> Mobilnät –> Mobildata –> Av
Stäng av 3G/4G genom att gå till Inställningar –> Mobilnät –> Alternativ för mobildata –> Röst och data –> Välj 2G, 3G eller 4G

5. Ändra ljusstyrkan och stäng av onödiga ljud

Ett annat användbart tips som vi tänkte ta upp är ljusstyrkan. Att kunna se vad man gör på sin iPhone är ju naturligtvis en fördel, men i situationer när man behöver spara batteri kan det vara rekommenderat att dra ner ljusstyrkan lite, då skärmen är en av de delarna i telefonen som drar mest kapacitet och även batteri. Därför kan du göra något/samtliga av dessa tips för att spara batteri:

iOS 5

1. Ändra den aktuella ljusstyrkan genom att gå till Inställningar –> Ljusstyrka och dra i reglaget
2. Ändra så att iPhone inte automatiskt korrigerar ljusstyrkan genom att gå till Inställningar –> Ljusstyrka –> Automatisk ljusstyrka –> Av
3. Se till att skärmen släcks så snabbt som möjligt när du inte använder den. Detta gör du genom att gå till Inställningar –> Allmänt –> Autolås –> 1 minut (rekommenderas, men du kan naturligtvis testa dig fram till det resultat som passar dig bäst och sedan gå ner i tid när det behövs)

iOS 6
1. Ändra den aktuella ljusstyrkan genom att gå till Inställningar –> Ljusstyrka och bakgrund och dra i reglaget
2. Ändra så att iPhone inte automatiskt korrigerar ljusstyrkan genom att gå till Inställningar –> Ljusstyrka och bakgrund –> Automatisk ljusstyrka –> Av
3. Se till att skärmen släcks så snabbt som möjligt när du inte använder den. Detta gör du genom att gå till Inställningar –> Allmänt –> Autolås –> 1 minut (rekommenderas, men du kan naturligtvis testa dig fram till det resultat som passar dig bäst och sedan gå ner i tid när det behövs)

Gällande ljud så har det visat sig att vissa ljud-inställningar kan göra så att batteritiden förkortas, även om det kanske inte är nämnvärt mycket. Några exempel på denna typer av ”onödiga” ljud är Tangentbordsljud och Låsljud. Detta är som sagt inget jättestort, men när det kommer till batteritid kan man ju aldrig ha för mycket så att säga.

Du kontrollerar och stänger av/sätter på de olika ljuden i telefonen genom att gå till Inställningar –> Ljud

iOS 7
1. Ändra den aktuella ljusstyrkan genom att gå till Inställningar –> Bakgrundsbilder och ljusstyrka
2. Ändra så att iPhone inte automatiskt korrigerar ljusstyrkan genom att gå till Inställningar –> Bakgrundsbilder och ljusstyrka –> Automatisk ljusstyrka –> Av
3. Se till att skärmen släcks så snabbt som möjligt när du inte använder den. Detta gör du genom att gå till Inställningar –> Allmänt –> Autolås –> 1 minut (rekommenderas, men du kan naturligtvis testa dig fram till det resultat som passar dig bäst och sedan gå ner i tid när det behövs)

Gällande ljud så har det visat sig att vissa ljud-inställningar kan göra så att batteritiden förkortas, även om det kanske inte är nämnvärt mycket. Några exempel på denna typer av ”onödiga” ljud är Tangentbordsljud och Låsljud. Detta är som sagt inget jättestort, men när det kommer till batteritid kan man ju aldrig ha för mycket så att säga.

Du kontrollerar och stänger av/sätter på de olika ljuden i telefonen genom att gå till Inställningar –> Ljud

iOS 8, iOS 9 & iOS 10
1. Ändra den aktuella ljusstyrkan genom att gå till Inställningar –> Visning och ljusstyrka
2. Ändra så att iPhone inte automatiskt korrigerar ljusstyrkan genom att gå till Inställningar –> Visning och ljusstyrka  –> Automatisk ljusstyrka –> Av
3. Se till att skärmen släcks så snabbt som möjligt när du inte använder den. Detta gör du genom att gå till Inställningar –> Allmänt –> Autolås –> 30 sekunder (rekommenderas, men du kan naturligtvis testa dig fram till det resultat som passar dig bäst och sedan gå ner i tid när det behövs)

Gällande ljud så har det visat sig att vissa ljud-inställningar kan göra så att batteritiden förkortas, även om det kanske inte är nämnvärt mycket. Några exempel på denna typer av ”onödiga” ljud är Tangentbordsljud och Låsljud. Detta är som sagt inget jättestort, men när det kommer till batteritid kan man ju aldrig ha för mycket så att säga.

Du kontrollerar och stänger av/sätter på de olika ljuden i telefonen genom att gå till Inställningar –> Ljud

iOS 11
1. Ändra den aktuella ljusstyrkan genom att gå till Inställningar –> Visning och ljusstyrka
2. Ändra så att iPhone inte automatiskt korrigerar ljusstyrkan genom att gå till Inställningar –> Allmänt –> Hjälpmedel  –> Skärmhjälpmedel –> Automatisk ljusstyrka –> Av
3. Se till att skärmen släcks så snabbt som möjligt när du inte använder den. Detta gör du genom att gå till Inställningar –> Visning och ljusstyrka –> Autolås –> 30 sekunder (rekommenderas, men du kan naturligtvis testa dig fram till det resultat som passar dig bäst och sedan gå ner i tid när det behövs)

Gällande ljud så har det visat sig att vissa ljud-inställningar kan göra så att batteritiden förkortas, även om det kanske inte är nämnvärt mycket. Några exempel på denna typer av ”onödiga” ljud är Tangentbordsljud och Låsljud. Detta är som sagt inget jättestort, men när det kommer till batteritid kan man ju aldrig ha för mycket så att säga.

Du kontrollerar och stänger av/sätter på de olika ljuden i telefonen genom att gå till Inställningar –> Ljud

6. Hämta mail manuellt

Om du har ett eller flera mail-konton kopplade till din iPhone kanske du känner dig bekväm med att telefonen lite då och då kontrollerar om det finns nya mail själv utan att du behöver göra något extra. Detta kallas Push-mail och trots att funktionen är väldigt smidig så finns det en nackdel med den, nämligen att den drar rätt bra med batteri. Genom att gå till Inställningar –> E-post, kontakter, kalendrar –> Hämta nya data kan du själv ställa in hur ofta du vill att telefonen skall leta efter nya mail där alternativen är:

 • Varje kvart
 • Varje halvtimme
 • Varje timme
 • Manuellt

Väljer du att helt stänga av Push och sätter hämtnings-alternativet till Manuellt sparar du mest batteri, och telefonen kommer således endast att hämta nya mail när du själv öppnar upp den inbyggda mailklienten i iOS.

iOS 10
Gå till Inställningar –> E-post –> Välj ditt E-postkonto –> Hämta nya data. Allt annat lika enligt ovan.

iOS 11
Gå till Inställningar –> Konton och lösenord  –> Hämta nya data –> Välj ditt E-postkonto. Allt annat lika enligt ovan.

7. Notification center

I den nya versionen av iOS kan du nu använda dig av Notification center, en funktion som gör att du snabbt och lätt kan se notiser (SMS, missade samtal, notiser från appar m.m.) För att spara batteri kan du välja att stänga av dessa helt eller till viss del, detta gör du genom att gå till följande sektion:

Inställningar –> Notiser

Precis som innan kan du här välja vilka appar som skall synas i notifikationerna, och här kan det vara smart att stänga av de appar som kontinuerligt uppdaterar information så som Väder-widgeten, Aktiker-widgeten m.fl.

iOS 7
För att komma åt inställningarna i går du till Inställningar –> Notiscenter och väljer sedan vilka du vill slå av och på.

iOS 8, iOS 9, iOS 10 & iOS 11
För att komma åt inställningarna går du till Inställningar –> Notiser och väljer sedan vilka du vill slå av och på.

8. Systemtjänster

Vi har tidigare i inlägget nämnt att man kan stänga av Platstjänster på telefonen vilket i sin tur gör att telefonen drar mindre batteri. I och med iOS 5 finns det nu även en sektion som heter Systemtjänster där du kan stänga av ytterligare platstjänster om du vill.

iOS 5
Börja med att gå till Inställningar –> Platstjänster –> Systemtjänster. Här kan du nu välja att stänga av/på följande:

 • Diagnos och användning
 • Kompasskalibrering
 • Mobilnätsökning
 • Platsbaserade iAd-annonser
 • Ställer in tidszon (reser du inte utomlands mycket kan denna vara bra att stänga av då den dels drar mycket batteri och dels är helt meningslös att ha aktiverad sålänge du befinner dig i Sverige)
 • Trafik

iOS 6
Inställningar –> Integritetsskydd –> Platstjänster –> Systemtjänster

 • Diagnos och användning
 • Genius för program
 • Kompasskalibrering
 • Mobilnätsökning
 • Platsbaserad iAd
 • Ställer in tidszon (reser du inte utomlands mycket kan denna vara bra att stänga av då den dels drar mycket batteri och dels är helt meningslös att ha aktiverad sålänge du befinner dig i Sverige)
 • Trafik

iOS 7 & iOS 8
Inställningar –> Integritetsskydd –> Platstjänster –> Systemtjänster

 • Diagnos och användning
 • Kompasskalibrering
 • Mobilnätsökning
 • Platsbaserad iAd
 • Populära i närheten
 • Ställer in tidszon (reser du inte utomlands mycket kan denna vara bra att stänga av då den dels drar mycket batteri och dels är helt meningslös att ha aktiverad sålänge du befinner dig i Sverige)
 • Trafik
 • Wi-Fi-nätverk
 • Vanliga platser

iOS 9
Inställningar –> Integritetsskydd –> Platstjänster –> Systemtjänster

 • Dela min platsinfo
 • Hitta min iPhone
 • HomeKit
 • Kompasskalibrering
 • Mobilnätsökning
 • Platsbaserad iAd
 • Platsbaserade notiser
 • Rörelsekalibrering och distans
 • Safari- och Spotlight-förslag
 • Tidszoninställning (reser du inte utomlands mycket kan denna vara bra att stänga av då den dels drar mycket batteri och dels är helt meningslös att ha aktiverad sålänge du befinner dig i Sverige)
 • Wi-Fi-nätverk
 • Vanliga platser
 • Diagnos och användning
 • Navigering och trafik
 • Populära i närheten
 • Förbättra kartor

iOS 10
Inställningar –> Integritetsskydd –> Platstjänster –> Systemtjänster

 • Dela min platsinfo
 • Hitta min iPhone
 • HomeKit
 • Kompasskalibrering
 • Mobilnätsökning
 • Nödsamtal SOS
 • Platsbaserad Apple Ads
 • Platsbaserade förslag
 • Platsbaserade notiser
 • Rörelsekalibrering och distans
 • Tidszoninställning (reser du inte utomlands mycket kan denna vara bra att stänga av då den dels drar mycket batteri och dels är helt meningslös att ha aktiverad sålänge du befinner dig i Sverige)
 • Wi-Fi-nätverk
 • Vanliga platser
 • Diagnos och användning
 • Navigering och trafik
 • Populära i närheten
 • Förbättra kartor

iOS 11
Inställningar –> Integritetsskydd –> Platstjänster –> Systemtjänster

 • Dela min platsinfo
 • Hitta min iPhone
 • HomeKit
 • Kompasskalibrering
 • Mobilnätsökning
 • Nödsamtal SOS
 • Platsbaserad Apple Ads
 • Platsbaserade förslag
 • Platsbaserade notiser
 • Rörelsekalibrering och distans
 • Tidszoninställning (reser du inte utomlands mycket kan denna vara bra att stänga av då den dels drar mycket batteri och dels är helt meningslös att ha aktiverad sålänge du befinner dig i Sverige)
 • Wi-Fi-nätverk
 • Signifikanta platser
 • iPhone-analys
 • Navigering och trafik
 • Populära i närheten
 • Förbättra kartor
9. Reklamspårning (iOS 6, iOS 7,  iOS 8, iOS 9, iOS 10 & iOS 11)

En av de nya funktionerna i iOS 6 inkluderar möjligheten att begränsa reklamspårning som vissa appar använder sig av. Att ha denna begränsning aktiverad kan förutom att begränsa reklam i appar även hjälpa dig att spara batteri. Läs mer om reklamspårningen här (för iOS 6, iOS 7 & iOS 8)

iOS 9 & iOS 10
Gå till Inställningar > Integritetsskydd > Reklam > Begränsa spårning av/på

10. Bakgrundsuppdatering (iOS 7, iOS 8, iOS 9, iOS 10 & iOS 11)

En av de nya funktionerna i iOS 7 går under namnet Bakgrundsuppdatering och låter apparna som du har igång att uppdatera sitt innehåll om du är uppkopplad på mobilnätet eller Wi-Fi. Detta är givetvis väldigt fiffigt, men drar samtidigt lite batteri hela tiden när de uppdaterar sig. Du kan stänga av denna funktion om du inte anser att den är livsviktig genom att gå till Inställningar –> Allmänt –> Bakgrundsuppdatering, alternativt välja vilka appar du vill ge åtkomst och vilka du inte vill ge åtkomst.

11. AirDrop (iOS 7, iOS 8, iOS 9, iOS 10 & iOS 11)

En annan ny funktion i iOS 7 är AirDrop, den nya tjänsten som gör det möjligt att snabbt dela filer och annat med personer i din närhet över Wi-Fi och/eller BlueTooth. Denna är dock onödig att ha på om du inte använder den då den också kan agera som en liten batteritjuv. Du når denna funktion genom att gå in i det nya Kontrollcentret som du når genom att dra upp det (som att dra ner Notiscentret fast du drar nerifrån och upp på skärmen istället). Klicka sedan på AirDrop och välj Av.

12. Minska rörelse (iOS 7, iOS 8, iOS 9, iOS 10 & iOS 11)

En annan funktion i iOS 7 som kanske är något märklig men lite häftig är att bakgrundsbilden numera följer med din rörelse när du rör på telefon (testa att titta på din hemskärm och vrid runt skärmen lite så ser ni vad vi menar) Denna funktion må som sagt vara häftig men är tyvärr också lite av en batteritjuv. Känner du att du inte vill använda denna går den dock enkelt att stänga av så att bakgrunden/ikonerna blir ”som vanligt och står stilla” går du till Inställningar –> Allmänt –> Hjälpmedel –> Minska rörelse och slå denna.

(notera att om du på iOS 10 eller iOS 11 väljer att slå på denna funktion så kan du inte använda de nya häftiga iMessage-funktioner som lanserades i samband med iOS 10)

13. iCloud säkerhetskopiering

Har du iCloud aktiverat kommer telefonen per automatik att säkerhetskopiera din telefon upp i ”molnet” när telefonen laddas, är låst och ansluten till WiFi. Vill du hellre göra denna säkerhetskopiering manuellt kan du bocka ur iCloud-säkerhetskopia. Du kommer åt denna inställning från Inställningar –> iCloud –> Lagring, säkerhetskopiering. 

14. Siri

Då Siri ännu inte fungerar fullt ut i Sverige (även om den blir bättre och bättre) kanske denna funktion inte är något som du vill ha aktiverad, även om hon/han blir bättre för var dag som går. För att stänga av Siri går du till Inställningar –> Allmänt –> Siri och väljer här att stänga av henne.

15. Ändra färger till Gråskala (iOS 8 , iOS 9 & iOS 10)

Genom att sätta din telefons färger till gråskala så kan du spara mycket batteri då telefonen inte behöver använda batteriet för att läsa in färger, en fiffig liten funktion som kan hjälpa dig att spara batteriet när det behövs som allra mest. Du hittar inställningen genom att gå till Inställningar –> Allmänt –> Hjälpmedel –> Gråskala –> Aktivera.

16. Strömsparläge (iOS 9, iOS 10 & iOS 11)

I och med lanseringen av iOS 9 lanserades även en ny funktion vid namn Strömsparläge som sätter telefonen i just strömsparläge genom att stänga av vissa funktioner och ge upp till 3h extra batteritid när man behöver det som mest. Läs mer om den nya funktionen här.

17. Håll upp för att vakna (iOS 10 & iOS 11)

I och med lanseringen av iOS 10 lanserades även en ny funktion vid namn Håll upp för att väcka som väcker telefonens skärm när du lyfter upp telefonen, vilket i sig kan vara en fiffig funktion. Dock, eftersom skärmen tänds och släcks konstant så kommer detta dra batteri, vilket kanske är onödigt. För att stänga av funktionen så går du till Inställningar > Visning och ljusstyrka > Håll upp för att väcka > Av.

18. Ta bort batteri-hungriga appar (iOS 11)

Är du osäker på varför telefonen fortfarande drar mer batteri än vad den borde så kan du även kolla in den nya batteri-logiken i iOS 11 som låter dig se vilka appar som drar mest batteri de senaste 24h alternativt de 2 senaste dagarna. Detta kan ge dig en hint om att du kanske skall ta bort en viss app, eller sluta använda en app så mycket som du gör. Logiken för detta finner du under Inställningar –> Batteri.

19. Ha din iEnhet i normala temperaturer

Har du någon gång varit med om att din iEnhet har dött för att det har varit för varmt eller för kallt i den miljö där du vistas med din iEnhet? Detta är på grund av att Apple inne i enheten har byggt in ”säkerhetsåtgärder” som gör att telefonen inte skall dö helt och hållet, men detta gör också att enheten kan komma att sluka mycket mer batteri än normalt om den utsätts för varma eller kalla temperaturer över/under det som rekommenderas.

Enligt Apple själva fungerar din iEnhet bäst om du håller dig mellan 0 grader och +35 grader. Kallare eller varmare än så kan få enheten att bete sig annorlunda och i värsta fall gå sönder.

Har du som läsare fler tips på hur man kan spara batteri? Skriv då gärna en kommentar här och dela med dig av det till oss och de andra läsarna 🙂