SIM-kortskriget fortsätter – RIM & Motorola lägger fram en ”kompromiss-design”

I slutet av månaden kommer ETSI (The European Telecommunications Standards Institute) tillsammans med flertalet tillverkare, operatörer och andra att rösta om den nya generationens SIM-kortsstandard (Nano-SIM). Apple står för ett av förslagen och RIM/Motorola/Nokia för ett annat. De sistnämnda gänget har nu i ett sista försök verkat ändra taktik och har nu presenterat en design som är något av en ”kompromiss”.

Det är sidan The Verge som tillhandahåller den nya informationen kring det hela, och det är en hel del intressant information som framkommit sen sist vi pratade om den nya generationens SIM-kort. Sidan berättar att RIM & Motorola bara för några timmar sedan lämnade in en ny SIM-kortsdesign till ETSI som de hoppas skall bli det vinnande förslaget vid den slutgiltiga omröstningen i slutet av maj/början av juni detta år. Det här med en ny SIM-kortsstandard är dock lite komplext, men the Verge drar lite snabbt igenom vad som har hänt hittills och vad som förväntas av ett SIM-kort.

Till att börja med så fick Apple modifiera sin första design på deras Nano-SIM då Nokia protesterat och hävdat att det nya, mindre kortet skulle kunna placeras fel i en mikro-SIM-lucka och således fastna. Nokia använde sig då av ett av ETSI:s krav på ett nytt SIM-kort, som lyder:

”The design of the fourth UICC form factor shall prevent the 4FF from becoming jammed in a MiniUICC reader. An example is that if the 4FF is turned 90 degrees and it fits perfectly into the MiniUICC reader (4FF length = Mini-UICC width).”

Apple modifierade då designen och gjorde det nu ”omöjligt” att lyckas få kortet att fastna.

I slutet av mars hölls sedan ett nytt möte där parterna hoppades att komma med en vinnande lösning. Efter att bland andra RIM gjort en liten presentation om huruvida SIM-kortsadaptrar var helt ute och dessutom dåligt beslöt ETSI att hålla en informell omröstning gällande huruvida de involverade parterna (tillverkare, operatörer mfl.) tyckte att de olika korten mötte kriteriet med att ”inte kunna trycka in kortet i fel lucka och få kortet att fastna” och resultatet blev som följer:

Apples design = 28 röster för / 7 röster mot
Nokia/RIM/Motorolas design = 23 mot / 6 för

Apples design torde således ha vunnit omröstningen, men så blev dock inte fallet. Detta trots att bland andra AT&T, Deutsche Telekom, Orange, Gemalto, Giesecke & Devrient (företaget som gör SIM-korten), Telecom Italia, Telefonica, Verizon, och Vodafone röstade på Apples förslag medan motförslaget endast fick röster av Nokia, RIM och Motorola själva.

Parterna kunde således inte enas om ett förslag vilket gjorde att den slutgiltiga omröstningen sköts upp till slutet av maj/början av juni. Dessutom skriver The Verge att ett annat problem nu uppstod: Vad händer om det blir samma resultat vid den slutgiltiga omröstningen?

Det som hade kunnat hända är att det blir två ”vinnare” där Apple använder sitt kort i sina telefoner medan RIM/Nokia/Motorola använder sitt förslag i sina telefoner. Detta skulle kunna resultera i något av ”en mardröm” för såväl mobiltillverkarna, operatörerna och även konsumenterna då det skulle innebära att operatörerna hade blivit tvungna att tillhanda båda sorters kort, konsumenterna hade blivit tvungna att dubbelkolla vilket kort som behövs och övriga telefontillverkare hade blivit tvungna att välja ett av SIM-korten (vilket säkerligen skulle innebära någon form av royalty-betalning till något av företagen bakom det valda kortet och annat).

Kompromiss
Tidigare idag kom dock ett nytt förslag från RIM & Motorola, ett förslag som skulle ses som en sorts ”kompromiss” korten emellan. En annan av de röstberättigade medlemmarna, Samsung, gillade förslaget medan Apple inte trodde att det skulle vara möjligt med ett ”kompromiss-kort”, men att de var öppna för att ta emot förslaget. Att Apple inte mottog förslaget kan ha med flera saker att göra, men precis som The Verge skriver så vet Apple i dagsläget att de redan har runt 80% av rösterna på sitt design-förslag och dessutom är risken minimal att någon operatör skulle sluta att sälja iPhone bara för att de måste ta in en ny typ SIM-kort till sina kunder. Samma sak hände ju trots allt när iPhone 4 släpptes och var då den enda telefonen med micro-SIM-kort, men nu har mer eller mindre varje ny telefon denna SIM-kortsstandard.

Kompromiss-lösningen är ”80% Apple och 20% RIM/Motorola”, och nedan kan ni se de båda förslagen.

(Apples förslag)

(Nokia/RIM/Motorolas förslag)

(kompromiss-förslaget från Motorola/RIM)

Det har varit mycket text, men samtidigt är detta en ganska viktig aspekt på framtidens telefoner (inte bara iPhone) och det ska verkligen bli kul att se hur det blir på omröstningen i slutet av maj/början av juni. Däremot verkar ju Apple ganska säkra på att vinna om man ser till den första omröstningen. Hur det hela går får vi som sagt se, vi håller er uppdaterade kring det hela 🙂