Nytt i iOS 9: Strömsparläge

Varje gång Apple släpper en ny version av iOS är frågan på mångas läppar huruvida batteritiden påverkas positivt eller negativt, och detsamma gäller nu när Apple släppt iOS 9. Förutom att iOS 9 faktiskt blivit smartare gällande att hantera batteriåtgången på din iPhone har de även introducerat en ny funktion vid namn Strömsparläge som tar det hela till nästa nivå.

Några små justeringar som Apple gjort med iOS 9 är att apparna drar mindre batteri då operativsystemet blivit mer ”intelligent” gällande att fördela prestandan på ett nytt sätt än tidigare. Dessutom har sensorerna i skärmen blivit smartare så om du har telefonen upp-o-ner på bordet och t.ex. får ett SMS så känner telefonen av att du har telefonen upp-o-ner vilket gör att skärmen inte tänds upp som den brukade, och du sparar på så sätt lite batteri. Denna smartare intelligens i operativsystemet gör att batteritiden enligt Apple faktiskt skall öka med upp till 1h utan någon annan handpåläggning.

Den stora förbättringen kring batteriet är dock en ny funktion i iOS 9 som går under namnet Strömsparläge. När denna funktion aktiveras så stänger telefonen av hämtning av e-post, bakgrundsuppdateringar, eventuella automatiska hämtningar (från t.ex. App Store) och vissa visuella effekter. Detta i kombination med att processorns hastighet dras ner (med upp till 40% enligt mätningar) gör att man enligt Apple själva kan spara upp till 3h batteritid med denna funktion påslagen, vilket är ganska tacksamt om man har dåligt med batteri och inte har en laddare i närheten.

För att aktivera denna funktion går du till Inställningar > Batteri > Strömsparläge och när funktionen är aktiverad blir batteriikonen även gul, så att du inte ska missa att stänga av funktionen sen när du inte behöver den längre.

 

batterysettings