Nytt i iOS 9: Night Shift

Efter gårdagens Apple event så släpptes så äntligen den skarpa versionen av iOS 9.3 innehållande en rad nyheter och förbättringar. En av de större nyheterna var funktionen Night Shift som låter dig styra ljusstyrkan baserat på miljön runt omkring.

Funktionen i sig att kunna styra ljusstyrkan så att den anpassas efter dag/natt osv. är dock inget nytt för iPhone utan är från början faktiskt ett jailbreak-tweak vid namn f.lux (finns säkert fler varianter men just det tweaket har varit det allra mest populära genom tiderna) Att nu Apple valt att släppa funktionen själv är kanske ingen jätteöverraskning då det faktiskt har påvisats att det ”kalla” blåa ljuset som kommer ifrån skärmen har en påverkan på hjärnan som t.ex. gör det svårare att sova om du tittar på din iPhone innan du skall gå och lägga dig (lite mer info om fenomenet går att läsa här).

Så, hur går du tillväga för att aktivera den nya funktionen? Jo, det första du skall göra är att gå till Inställningar > Visning och ljusstyrka. Här har det dykt upp en ny funktion vid namn just Night Shift som du skall klicka på, där du nu kan göra följande inställningar:

  • Schemalagd = här kan du antingen ställa in mellan vilka tider du vill aktivera Night Shift, t.ex att det skall aktiveras efter kl 22:00 och avaktivera vid 07:00. Du kan även ställa in att den skall schemaläggas utefter solnedgång > soluppgång och då sköter det sig automatiskt baserat på när solen just går ner och upp. OBS! Kan du inte se denna funktion behöver du gå till Inställningar > Integritetsskydd > Platstjänster > och se till att Tidszonsinställning är påslaget.
  • Aktivera manuellt tills imorgon = vill du inte jobba med schemaläggning så kan du även aktivera funktionen manuellt, t.ex. när du skall gå och lägga dig och vill leka med telefonen i sängen, och så kan du stänga av funktionen när du vaknar.
  • Färgtemperatur = tycker du att skärmens ljusstyrka blir för kall (vit/blå) eller för varm (gul/orange) så kan du med reglaget hitta en mer behaglig färgton som passar dig bättre.

När du sedan har ställt in dina inställningar så kommer Night Shift att aktiveras/avaktiveras utefter dina preferenser, men när du ställt in allt så kan du själv också snabbt slå av/på funktionen genom att dra upp kontrollcentret (swipa nerifrån > upp på skärmen) och i mitten ser du nu en symbol för just Night Shift för enklare hantering av funktionen 🙂