Ibland dyker det upp ord i våra inlägg som kanske inte är så lätta att förstå om man inte har hört dom tidigare. Därför har vi på WiPhone tagit oss friheten att göra en liten ordlista som förhoppningsvis skall göra det lättare för er användare att förstå vad det egentligen är vi menar.

Applikationer/Apps = program, spel och annat som man kan ladda ner från AppStore

AppStore = Apples enorma butik där du kan köpa program, spel och annat (så kallade Apps)

Baseband = mjukvaran för modemchippet i din iPhone som styr radiodelen (GSM/EDGE/WiFi och BlueTooth). Det är denna mjukvara man modifierar när man låser upp din iPhone (för att kunna använda telefonen med vilken operatör som helst). Kallas även för Modemfirmware. Klicka här för att ta reda på vilken version du har

Cydia = jailbreakvärldens motsvarighet till AppStore

DFU-läge = ”Device Firmwire Upgrade”, ett läge som man sätter telefonen i för att kunna uppgradera/nedgradera sin mjukvaruversion (iOS). Man ”bipasserar” helt enkelt den nuvarande versionen i telefonen. Detta används mycket i jailbreakvärlden men kan även vara till hjälp om man har problem med att uppgradera/återställa sin telefon i iTunes.

Firmwire = iPhones operativsystem (kallas även iOS). Klicka här för att ta reda på vilken version du har

Hemskärm = iPhonens motsvarighet till datorns skrivbord

Jailbreak = en modifikation av mjukvaran i iPhone som gör att man kan installera paket (Apps) via Cydia. Man behöver även jailbreaka om man sedan vill låsa upp sin telefon (tänk på att man måste göra om hela processen varje gång man uppdaterar sin telefon då jailbreaket hänger ihop med din nuvarande mjukvara)

Modemfirmware = samma sak som Baseband

Paket = Cydias motsvarighet till Apps

SHSH-filer = ”secure signature hash”-filer. Mer info finns här

Springboard = din iPhones motsvarighet till datorns skrivbord (kallas även hemskärm)

Säkerhetskopia = en kopia du gör av din iPhones innehåll (via iTunes) som sparas på din dator som du sedan kan återställa från.

Tethered = En form av jailbreak som innebär att du måste starta din iPhone via ett program i datorn varje gång du vill starta den.

Untethered = Den vanligaste och bästa formen av jailbreak, som inte innebär något extra arbete av dig när jailbreaket väl är gjort. (se även Tethered)

Upplåsning = den upplåsning vi pratar om här på WiPhone gäller mjukvaru-upplåsning, dvs. en upplåsning som endast baseras på ”hål” i mjukvaran. En ”riktig” upplåsning är en sådan som t.ex. din operatör kan göra (mot en avgift), och då blir det en hårdvaru-upplåsning (båda fyller dock samma syfte). Tänk på att man måste göra om hela processen varje gång man uppdaterar sin telefon då upplåsningen hänger ihop med ditt nuvarande baseband.

Denna sida uppdateras kontinuerligt

Saknar du något ord eller är det något ord som vi har nämnt som du fortfarande inte riktigt förstår? Skicka då ett mail till oss på info@wiphone.se så lägger vi till det i listan!