solcells powerbank

Solcellsladdare till mobil – finns det?

Sollceller har funnits ett tag nu och används av många för att både värma vatten och alstra ström. Ofta sitter de på husen och de flesta vet vad de är. Men vad är då en solcellsladdare? 

En solcellsladdare används för att fylla batteriet hos en mobil, laptop eller andra enheter när man inte har tillgång till el ur ett eluttag. Eller för att man helt enkelt vill ha miljövänlig el. 

De fungerar så att man låter solcellsaddaren ligga i solen några timmar, det fungerar dock även en molnig dag, om än inte riktigt lika effektivt. Än mer effektivt blir det ute på havet där vattnet skickar solens strålar direkt mot laddaren, eller i snötäckta marker där samma funktion uppstår. 

När solcellsladdaren är uppladdad, antingen av solens strålar eller av en dator, så kan man koppla in sin enhet man vill ladda upp, exempelvis sin iphone. Din iphone laddas upp på vanligt sätt, precis som när du har den i vägguttaget. Det går även att ladda samtidigt som solcellsladdaren själv laddas upp. 

Vad kan man då använda sin solcelllsaddare till? Jo främst när man inte har tillgång till el ur ett uttag. Kanske är man ute och campar, kanske är man på festival eller ute med båten. Hur som helst så finns det alltid stora möjligheter att använda solcellsladdaren. En riktigt bra uppfinning! 

Du kan köpa solcellsladdare på nätet eller i butik, men man rekommenderas att göra noggranna undersökningar innan då kvalitén varierar stort mellan olika laddare. I många fall tar det över 8 timmar att ladda upp än enhet. Det är ju knappt solen uppe per dag så se till att undvik sådana öden.